Benedikt Jahnel Trio (Germania/SUA)

De 01/08/2017Artiști

Situațiile în care un om de știință dovedește talente muzicale ieșite din comun încep să fie din ce în ce mai întâlnite, iar pianistul german Benedikt Jahnel este unul dintre aceștia. Crescut în sudul Germaniei, foarte aproape de granița cu Austria, Jahnel a început să cânte la pian la vârsta de zece ani. Aproape invariabil, a început cu muzica clasică, dar a decoperit jazzul în scurt timp. În 1999 formează, alături de trei prieteni, primul său grup, intitulat max.bab, cu care a câștigat câteva competiții și cu care încă mai cântă, atunci când are timp. Pasiunea pentru matematică s-a concretizat în plan profesional în 2014, odată cu absolvirea Ruhr University din Bochum, cu o lucrare despre teorema fazelor a lui Gibbs, și primirea unui post de cercetător la Weierstrass-Institut din Berlin.

Pe plan muzical, o mulțime de realizări. După câteva albume cu max.bab a devenit membru al grupului Cyminology, în care trioul de pian perfomează alături de vocalista germană de origine iraniană Cymin Samawatie. De altfel, primul său contact cu casa muncheneză ECM, celebră pentru producția de jazz contemporan, a fost cu cele două albume înregistrate cu Cyminology – As Ney(2009) și Saburi (2011), albume concept concentrate pe texte în limba farsi inspirate de poezia clasică persană. Colaborarea cu ECM a continuat în 2012, odată cu primul album scos acolo sub titulatura Benedikt Jahnel Trio – Equilibrium (cu basistul spaniol Antonio Miguel și tobarul canadian Owen Howard), continuat cu excelentul The Invariant (2016), în aceeași componență.

La Brașov, Benedikt Jahnel va concerta într-o altă formula de trio, dar cel puțin la fel de valoroasă, alături de doi muzicieni cu cărți de vizită de invidiat. Toboșarul german Peter Gall, absolvent al Universității de Artă din Berlin și cu masterat la Manhattan School of Music, este considerat unul dintre cei mai talentați instrumentiști din lume la această oră, fiind invitat să cânte alături de artiști uriași precum Joe Lovano, Seamus Blake, Fabian Almazan sau Kurt Rosenwinkel, în timp ce partitura de bas va fi asigurată de americanul (resident în Berlin) Josh Ginsburg, care are, la rândul său, o listă impresionantă de colaborări – Tom Harrell, Aaron Parks, Ambrose Akinmusire sau Robert Glasper.