Skip to main content

Pledoarie pentru discul de vinil

A fost o vreme în care discul de vinil (placa, în jargon popular) era principalul suport muzical. În deceniile 5, 6 si 7 ale secolului trecut, în toate magazinele de muzică din lume discurile de vinil reprezentau peste 80% din stocuri. Apoi, odată cu apariția și dezvoltarea tehnologiei digitale, producătorii au început să vadă avantajele compact disc-ului: ușor, de dimensiuni reduse, mult mai ieftin de produs, mai greu de stricat decât discurile de vinil. Pentru unii, și cu sunet mai bun. Chestie cu care fanii hardcore ai discurilor de vinil nu au fost niciodată de acord; se pare că pentru multe urechi căldura și muzicalitatea unei imprimări analoge nu a putut fi niciodată egalată de tehnologia digitală. Probabil că adevărul e, ca de obicei, undeva la mijloc.

Avantajele certe ale discului de vinil sunt însă greu de ignorat: este un obiect care te obligă să asculți muzica (nu poți da skip!) și cu care ai o relație fizică directă, la unii devenită ritual. Apoi, discul de vinil e un obiect de artă în sine, cu versuri, inserturi grafice etc. Cert este că de câțiva ani buni discul de vinil este într-o revenire incredibilă. Conform unor studii, se pare că anul trecut vânzările de „viniluri” au depășit, la nivel global, încasările din streaming, ceea ce e un semn foarte sănătos. Dincolo de faptul că este cel mai comod și accesibil mod de a asculta muzică, streamingu-ul are mari probleme morale, iar ecuația e simplă: un artist primește din vânzarea unui CD sau a unui disc de vinil aceeași sumă ca în cazul în care o piesă îi este difuzată de câteva mii de ori pe streaming. Bineînțeles, majoritatea acceptă acest târg, la schimb cu expunerea incredibilă pe care o oferă sistemele de streaming. Devil is in the details.

Revenind la discurile de vinil, la Brașov Jazz & Blues Festival 2021 continuă tradiția unui târg de viniluri, de această dată amplasat chiar în centrul orașului, în Piața Sfatului. Colaboratorul nostru Vinilarium (un agregat de colecții personale) vine iar cu peste 1000 de titluri dintre cele mai diverse: de la rock, jazz și blues la disco, soul, funk sau reggae, dar găsiți și punk, metal, trip-hop, hip-hop, chill sau muzică contemporană.

Vom încerca să instalăm și un sistem cu pick-up și boxe în stand, pentru cei care vor să testeze discurile pe care și le doresc. De asemenea, la standul Vinilarium veți putea găsi diverse accesorii dedicate ascultării muzicii pe disc de vinil, precum folii exterioare de protecție, folii interioare, perii pentru șters discurile etc.

De asemenea, expozantul Vinilarium îi așteaptă cu drag pe cei care au de vândut discuri de vinil sau pe cei dispuși la schimburi.

Standul de discuri de vinil va fi amplasat pe latura Casei Sfatului și va opera vineri, sâmbătă și duminică, între orele 12.00 și 22.00. Vă așteptăm!

foto © Andrei Infinit