Skip to main content
Regia: Liesl Tommy
Cu: Forest Whitaker, Jennifer Hudson
Gen film: Biografic, Dramă, Muzical
Durata: 145 minute
Rating: AP-12 | Acordul părinților pt. copiii sub 12 ani

Respect prezintă viaţa legendarei artiste Aretha Franklin, din copilărie până la perioada de glorie. Aretha Franklin, care s-a stins din viață în august 2018, la vârsta de 76 de ani, a participat activ la dezvoltarea proiectului. Artista se gândea încă de la finalul anilor ’80 la o adaptare cinematografică a cărţii biografice „Aretha: From These Roots„.

Aretha Franklin este considerată cea mai puternică și semnificativă voce a tuturor timpurilor. Supranumită Regina Muzicii Soul, Aretha Franklin a lăsat moștenire o serie de piese care au devenit parte a culturii și patrimoniului americane, fiind considerate simbolul rezistenței în timpul Mișcării pentru drepturile civile în SUA, dar și al mișcărilor de emancipare a oamenilor de culoare și a femeilor.

Aretha Franklin a reușit să creeze o adevărată foaie de parcurs prin experiența ei de viață, fiind un mic geniu al muzicii, cu o copilărie privilegiată într-o casă din Detroit, în mijlocul unor oameni care au înțeles importanța protestului, a dreptății rasiale și a organizării comunitare având în centru biserica.

Artista este celebră mai ales pentru vocea ei unică, însă puțini sunt aceia care știu că găsirea acestei voci nu a fost simplă. Provocarea pentru ea a fost să navigheze prin durerea copleșitoare și să o transforme în inspirație artistică din care să creeze capodopere care să contribuie la salvarea de vieți, culturi și să producă schimbări în America.

Muzica soul este născută în cadrul procesului de emancipare a populației de culoare, de la primele încercări de abolire a sclaviei până la Marea Migrație și la dezvoltarea clasei de mijloc.

În centrul muzicii soul stă expresia întâlnirii dintre bucurie și durere, cel mai adesea influențată de dragoste, tristețe și eliberare, în încercarea de a găsi salvarea într-o lume care subjugă, oprimă sau marginalizează.

Alături stă și un sentiment puternic de optimism și încurajare, nu numai pentru a supraviețui, ci și pentru a prospera, a depăși și a învinge opresiunea, și mai ales pentru a căuta bucuria vieții. Astfel că vocea, muzica, viața și, mai ales, moștenirea Arethei Franklin sintetizează lupta negrilor pentru eliberare și salvare, dar are și conotații dincolo de populația de culoare, reprezentând lupta oricui trece printr-o criză.