Skip to main content

Raphael Wressnig (Austria) este considerat unul dintre cei mai virtuosi organiști din lume la această oră, talentul său fiind răsplătit cu mai multe nominalizări la categoria “best organ player of the year” de către Downbeat Critics Poll. Fan declarant al celebrei orgi Hammond B-3, Raphael își trage inspirația de la câțiva predecesori faimoși, printre care Joe Zawinul (zeul clapelor în minunatul grup de fusion Weather Report), Jimmy Smith sau Booker T. Jones, cu toții aflați în grupul select al maeștrilor organiști.

Tehnicitatea și versatilitatea sunt principalele sale atuuri, astfel că repertoriul poate varia fără probleme de la jazz la blues și de la funk la soul. Dotat cu un talent compozițional foarte special și ajutat de excelente capacități de aranjor, Raphael Wressnig a reușit să ajungă la cifre cu care foarte puțini muzicieni austrieci se pot lăuda – 20 de albume sub nume propriu și încă aproape 50 pe care are statut de colaborator. Totuși, dincolo de toate astea, se pare că faima i-a fost adusă de prestațiile din concert, acolo unde publicul asistă la un melanj minunat între distracție efervescentă și măiestrie artistică.

De această dată, Raphael Wressnig revine pe scena din Brașov alături de Gisele Jackson (SUA). Gisele și-a început cariera în corul lui Ray Charles și în trupele Donnei Summer și a lui James Brown. Diva internațională și apreciatul organistul aduc muzica soul, blues și funk într-o lume modernă și vor oferi publicului un nou mod de a experimenta aceste genuri muzicale vechi.

Text de Ioan Big