Skip to main content

În căutarea rădăcinilor indigene ale Jazz-ului

Născut în 1959 la Paris, Nguyen Le se simte foarte conectat cu moşternirea culturală a familiei sale vietnameze. A început să cânte la tobe la 15 ani, dar foarte curând a trecut la un alt instrument care îl va face cunoscut în întreaga lume: chitara.

În 1987 s-a alăturat proiectului muzical Orchestra Naţională de Jazz din Franţa. Germanii de la prestigiosul ziar Frankfurter Allgemeine Zeitung titrează: „Nimeni nu cântă la chitară ca el!”

Nguyen Le a participat la diverse proiecte jazzistice: cele mai cunoscute fiind ELB (cu Peter Erskine şi Michel Benita) sau propriul său concept, Jimi Hendrix Project.

În concertele sale Nguyen Le interpretează piese celebre din rock (Cream, Led Zeppelin sau Janis Joplin), dar influenţele asupra muzicii sa sunt foarte diferite, de la flamenco la muzica orientală sau cea asiatică, fiind definiţia corectă a world music.

Pe 5 septembrie, a IX-a ediţie a festivalului de Jazz & Blues de la Braşov se închide cu cel mai recent proiect al extraordinarului chitarist parizian de origine vietnameză Nguyên Lê, Streams, susţinut în formulă de cvartet, alături de percuţionistul newyorkez John Hadfield, vibrafonistul francez Illya Almar şi dublul basist canadian Chris Jennings.

Punctul de plecare pentru Streams l-a reprezentat dorinţa versatilului artist de concentrare în compoziţiile sale pe explorarea variilor experienţe personale din procesul de reproducere încrucişată a Jazz-ului cu muzica vechilor culturi asimilată formelor de expresie moderne, care i-au cristalizat pe parcursul anilor inconfundabila identitate artistică, de la Blues-ul sau Bebop-ul american la influenţele folclorice din muzica lui Bartók ori idiosincraziile etnice asiatice. Nu trebuie să uităm că autodidactul şi iconoclastul muzician de Fusion şi-a dat în tinereţe masterul în filosofie cu o lucrare despre… Exoticism şi că, începând chiar de la finele anilor ’70, s-a lansat aproape simultan în multiple experimente stilistice având ca bază pentru improvizaţie şi fuziune muzici indigene (algeriană cu Cheb Mami & Safy Boutella, turcă cu Kudsi Erguner, caraibă cu Ultramarine, africană, indiană, americană, vietnameză, etc, etc).

O altă dimensiune a ambiţiosului concept Streams, care încheagă uimitor de bine – în ciuda eterogenităţii surselor – concepte ritmice indiene, accente melodice extrem orientale, ritmuri de sorginte maghrebiană şi frazări vietnameze, este dată de spiritul colaborativ, întrucât fiecare din membrii cvartetului au contribuit cu insight-uri generate de propriile experienţe. Crescut în tradiţia Jazz-ului din Kansas City, John Hadfield a călătorit apoi în Orientul Mijlociu, Peru, Mongolia, India şi Indonezia pentru a deprinde ritmurile şi instrumentele specifice culturilor indigene, Illya Amar a colaborat de-a lungul timpului cu muzicieni din Argentina, Brazilia, Vietnam şi India, iar Chris Jennings este cunoscut pentru conlucrarea cu sârbul Bojan Z., tunisianul Dhafer Youssef sau algerianul Karim Ziad. Pendulând între toate punctele cardinale în căutarea inspiraţiei, Streams creează prin simbioză artistică o nouă şi originală punte dinspre tradiţie spre modernitate iar talentul performativ uriaş al lui Nguyên Lê anunţă pentru seara de 5 septembrie un veritabil regal muzical live la Braşov!

Text de IOAN BIG