Skip to main content

Regia: Alexandru Belc
Cu: Mara Bugarin, Șerban Lazarovici, Vlad Ivanov
Durata: 93 minute

În filmul „Metronom”, cu care a câștigat premiul pentru regie Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2022, Alexandru Belc a spus povestea a doi liceeni care scriu, în timpul comunismului, scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă.

„În timp ce Țiriac și Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc și scriu scrisori la emisiunea METRONOM de la Europa Liberă. Când el primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, ei știu că trebuie să se despartă, dar nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață” – Alexandru Belc

Emisiunea Metronom de la Europa Liberă, un simbol al rezistenței anti-comuniste prin muzică, e definitiv asociată în memoria colectivă a celor care au trăit în perioada comunistă amintirii lui Cornel Chiriac. Acesta a prezentat-o din iunie 1969 până în martie 1975, când a fost asasinat la München.

Cornel Chiriac și-a început cariera la Radio București, unde a realizat emisiunea „Metronom”.

Vocile Europei Libere: Cornel Chiriac

https://fb.watch/eAxgzsi71O/

Aceasta a fost interzisă de cenzura comunistă în 1968, anul invadării Cehoslovaciei de trupele Pactului de la Varșovia, după ce Cornel Chiriac a difuzat o piesă folk a lui Mircea Florian, care era un protest voalat la adresa intervenției în forță împotriva Primăverii de la Praga.

În 1969, Cornel Chiriac s-a refugiat în Occident, și începând din iunie a reluat, la Radio Europa Liberă programul „Metronom”.

Cu filmul „Metronom”, Alexandru Belc și-a făcut debutul în lungmetrajul de ficţiune, după documentare precum „8 martie”, din 2012 și „Cinema, mon amour” din 2015.

Festivaluri, premii

2022 – Cannes – Un Certain Regard – Cel mai bun regizor

2022 – Jerusalem – Premiul ‘Nechama Rivlin’ pentru cel mai bun film internațional