Skip to main content

Marcian Petrescu este cotat în prezent drept CEL MAI BUN MUZICUȚIST DE BLUES din România, cu un sunet și o prezență scenică la același nivel cu a omologilor săi din SUA.

Este. de asemenea, solist vocal, textier, compozitor, profesor de muzicuță, tehnician reparator de muzicuțe, realizator de emisiuni radio.

S-a născut în Onești pe 1 ianuarie 1974. La frageda vârstă de 8 ani, descoperea muzicuța pe benzile de magnetofon ale bunicului său, fiind marcat definitiv de artiști ca Ray Charles, Santana, B.B. King, Johnny Cash, Harry Belafonte, Memphis Slim, Elvis Presley, etc.

La scurt timp după 1989, a început să colecționeze cu aviditate înregistrări rare de blues, dezvoltându-și în timp o colecție impresionantă, pe care a decis s-o împărtășească cu un număr cât mai mare de persoane în momentul când a început să realizeze emisiuni la un post de radio local din Onești și mai apoi, între 2007-2012 în București, în emisiunea “POVEȘTILE BLUESULUI”, la RADIO LYNX.

Pasiunea sa pentru blues a dus cumva logic la dorința de a învăța să cânte la muzicuță, pe care a început s-o studieze ca autodidact la vârsta de 22 de ani, descifrând cu intensitate (aproape fanatică) tainele instrumentului de pe înregistrări cu Sonny Boy Williamson II, Little Walter, Charlie Musselwhite, Sugar Blue sau Paul Butterfield.

În anul 2000 a început activitatea de profesionist punând bazele formației TRENUL DE NOAPTE.

În cei 20 de ani de carieră, Marcian a lansat 4 albume de studio, toate la casa de discuri SOFT RECORDS:

  1. Dependent de blues (2007)
  2. Poveștile bluesului (2009) – invitat special: SUGAR BLUE (dublu laureat cu Grammy)
  3. Descântece de blues (2012) – invitat special: CHARLIE MUSSELWHITE (laureat cu Grammy)
  4. Drifting blues (2018) – invitat special: RICK ESTRIN (multiplu laureat BLUES MUSIC AWARDS)

Marcian este până în prezent UNICUL MUZICIAN ROMÂN DE BLUES care a reușit performanța de a avea ca invitați pe albumele sale de studio trei muzicieni legendari din Harmonica Bluesul American.

În anul 2016 a mai cântat alături de alte două nume legendare din blues-ul American: BILLY BRANCH & THE SONS OF BLUES și The Original BLUES BROTHERS Band, iar în 2019 alături de legendarul KENNY NEAL!

În paralel, Marcian predă lecții de muzicuță și face muncă de cercetare în domeniul sunetului de muzicuță, punând la punct, după o muncă de doi ani, un sistem de sunet unic în acest moment la nivel mondial !

Are în pregătire o carte, care se va intitula „GHIDUL MUZICUTISTULUI ÎNCEPĂTOR”, pe care speră să o lanseze în anul 2023.

Pentru 2022, Marcian Petrescu lucrează la un nou album de studio, cu titlul provizoriu “MAI MULT DECAT BLUES”, prin care aniversează cei 22 de ani de carieră pusă în slujba blues-ului și a muzicuței.