Skip to main content

Faptul că în 2021 a fost nominalizat la premiul B.B. King Entertainer of the Year în cadrul prestigioaselor Blues Music Awards, iar în 2022 se numără printre nominalizaţi atât la categoria cel mai bun interpret la muzicuţă cât şi cel mai bun vocalist (ceremonia de anunţare ai câştigătorilor Blues Music Awards se va desfăşura pe 5 mai) spune multe despre experienţa memorabilă pe care o oferă publicului în concert super-muzicianul american John Németh, ce va cânta, în premieră în România, în line-up-ul Braşov Jazz & Blues Festival, care va avea loc în perioada 11-14 august pe trei scene amplasate în Piaţa Sf. Ioan, Piaţa Brassaï şi parcul Nicolae Titulescu din oraşul de la poalele Tâmpei.

Prezenţa muzicianului din Idaho în festival ranforsează caracterul aniversar al evenimentului, ajuns la ediţia a 10-a (tradiţia organizării sale anuale nu a fost întreruptă nici de pandemie), inclusiv prin faptul că John Németh celebrează 20 de ani de la debutul lui discografic, The Jack of Harps, din 2002, ce a marcat începutul ascensiunii sale rapide, odată cu relocarea în San Francisco, colaborările cu Junior Watson şi Anson Funderburgh şi, mai ales, semnarea contractului cu reputatul label Blind Pig Records, care i-a adus notorietatea naţională prin albumul Magic Touch din 2007. Un an mai târziu, Németh a fost cooptat pe Elvin Bishop să contribuie cu vocea pe patru dintre piesele de pe albumul său nominalizat la Grammy, The Blues Rolls On.

Mutarea în Memphis cu aproape un deceniu în urmă, lansarea ca independent al unui tandem de discuri live şi apoi revizitarea în manieră Blues a unor clasice de Soul, din care a rezultat LP-ul de studio Memphis Grease, a fost în mod cert de bun augur, fiindcă John Németh a fost nominalizat în 2013 la nu mai puţin de cinci Blues Music Awards – la categoriile B.B. King Enteratiner of the Year, Instrumentalist-Harmonica, Soul Blues Male Artist, Soul Blues Album (pentru Soul Live) şi Contemporary Blues Album (pentru Blues Live). Anul următor avea să şi câştige de altfel premiul pentru cel mai bun muzician de Soul Blues.

Până în momentul actual, în 20 de ani de carieră, John Németh a fost nominalizat de 20 de ori la BMA, fără a pune la socoteală alte numeroase premii, inclusiv două Blues Blast Music Awards, sau clasările albumelor sale cu regularitate în Top 10 Billboard Blues Chart. În 2020, şi-a lansat cel de-al 10-lea album de studio, Stronger Than Strong, care îi reconfirmă capacitatea de a îmbina aromele retro şi moderne ale Blues-ului cu sonorităţile Soul într-un mix formidabil de entertaining. Din fericire, vom avea şi noi posibilitarea să îl ascultăm pe JOHN NÉMETH în august, la Braşov Jazz & Blues Festival.

Text de Ioan Big
Foto header © Laura Carbone