Mammal Hands (Anglia)

De 01/08/2017Artiști

Unul dintre cele mai special grupuri din lumea jazzului contemporan, Mammal Hands s-au format în 2012 în Norwich, Norfolk, în vestul Angliei, atunci când fraților Nick (pian) și Jordan Smart (saxofoane) li s-a alăturat toboșarul / percuționistul Jesse Barrett. Nick și Jordan cântaseră ceva vreme în formulă de electronica duo, dar noua formulă s-a dovedit a fi un uriaș pas înainte.

Conduși de pasiunea comună de a împleti sonoritățile clasice, contemporane, de jazz și world music cu elemente electronice, cei trei muzicieni au reușit să se impună în scurt timp drept unul dintre fenomenele scenei jazzistice contemporane. În ciuda absenței basului din formulă, motorul ritmic este prezent, și încă din plin, mai ales pe compozițiile care conțin discrete linii de muzică de dans. Comparați deseori cu alte două grupuri tinere care plonjează fără frică în acest melanj hipnotic, Portico Quartet și GoGo Penguin (împreună cu care au făcut turnee), Mammal Hands au reușit să-și ducă creațiile de new jazz pâna la un nivel interpretativ extraordinar. Liniile ritmice sunt adesea îmbogățite de pasiunea lui Jesse pentru instrumental oriental tabla, pe care l-a studiat cu maestrul indian Sirish Kumar Manji. Influențele evidente (și subliniate chiar de către cei trei artiști) sunt venite pe linia John Coltrane / Pharoah Sanders pentru Jordan Smart, și pe filiera minimalist/avangardistă americană compusă din trio-ul Terry Riley, La Monte Young și Steve Reich pentru pianistul Nick Smart, dar putem recunoaște pe alocuri și frânturi de Cinematic Orchestra sau Bonobo.

Mammal Hands fac parte din portofoliul de artiști al casei de producție independente Gondwana Records (alături de mai sus menționații GoGo Penguin și Portico Quartet), înființată la Manchester de celebrul muzician (DJ, trompetist și producător) Matthew Halsall. Discografia grupului include două albume de studio, ambele excelente – Animalia (2014) și Floa (2016).